zondag 12 oktober 2014

Het is zover...

Aanmelding verstuurd © all rights reserved RB
"Het geheim van vooruit komen
is beginnen met lopen"
Dagmar Hammerskjold 
Jaren van gewoon horen.....iets wat er gewoon is, nooit over na gedacht.
Medische keuring voor mijn eerste baan bij NS. De hoortest 3x opnieuw, de apparatuur werkt niet... ehhh toch wel, IK hoor de hoge tonen niet.
 ... en dan vele jaren later... hoor ik t goed?... huh.., minder horen: wat een schrik, wie... ik??? een gehoorapparaat? nee toch? ... oké dan, zo'n klein ding in je oor. ......wow wat n geluid bestaat er, ongelofelijk nooit geweten dat kleding geluid maakt.... o en de vogeltjes en de wind op de fiets. Het went snel.
Wat zeg je?.....  hmm.. het gehoorapparaat doet het niet goed.... oh wat? zijn mijn oren achteruitgegaan? slechthorend? Kan t niet meer zo klein, moet het een oma-apparaat achter mijn oren worden? Pffff balen, tjonge... nou als t helpt...., haren erover, niemand ziet het. Helpt t echt? ai niet zoveel als gehoopt, maar we zetten 's ochtends onze bril op en doen de gehoorapparaten in en gaan vrolijk door met leven.
Weer 5 jaar voorbij, oké gelukkig de technologische ontwikkeling (wat knap wat er allemaal kan) blijft mijn gehoorverlies voor, ik hoef nooit doof te worden volgens de KNO-arts... pfff opluchting en ik blijf met plezier werken, geniet met volle teugen.
En dan opeens... stort de wereld in .. moe, moe, zoooo moe, de tranen zitten hoog, ik ben niet ziek hoor.., maar waarom toch zo moe? De gehoorapparaten doen het ook al niet lekker en de audicien heeft geen oplossingen meer. Naar de KNO-arts, door naar Audiologie...  dit bestaat niet.... , Met zo'n gehoorverlies zo'n baan en zoveel activiteiten en hobby's?  Ze keken me aan alsof ik het 7e wereldwonder was!
Dat was 4 jaar geleden. Tijdens de fysieke burn-out, door de jarenlange gelopen marathon om te kunnen verstaan, en het rouwproces om mijn gehoorverlies is er een wereld voor me opengegaan. Ik heb heel veel geleerd en vooral gevoeld! Niet alleen over de fluit in mijn oren (Tinnitus) en waarom geluid mij pijn doet (Hyperacusis) maar ook spraakafzien (liplezen), lichaamstaal, luisteren naar je gevoel en je wereld zo inrichten dat ie zacht is voor mij.
Wat een fantastisch alarmsysteem heeft ons lichaam. Maar ook grrrr....  het gezegde wie niet horen wil, moet maar voelen, heeft een heel andere betekenis gekregen!
En nog ondervind ik dagelijks wat het betekent om steeds slechter te gaan horen, steeds minder mee te kunnen doen,omdat horen zoveel inspanning kost en geluid pijn doet. De gehoorapparaten helpen me niet meer, ik ben doof, ja doof....

En nu is het zover...
De brief is op de post, ik heb me aangemeld voor de volgende stap. En cochleair implantaat, wonder van technisch vernuft? Zou het zo mogen zijn dat ik weer meer kan gaan horen, weer meer energie krijg? De tijd zal het leren of mijn wens uitkomt, de eerste stap is gezet.

5 opmerkingen:

 1. mooie blog, lees er graag meer over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met servaas eens, mooie manier om mee te leven in jouw belevenissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. henk boevink16-10-2014 19:03

  In een notendop je jarenlange gevecht met je gehoor makkelijk te lezen weergegeven, tot het volgende blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo herkenbaar, zoveel raakvlakken, burn-out, slechthorend, tinnitus, hyperacusis, nieuw gehoorapparaat, HSP en nog zoveel meer

  BeantwoordenVerwijderen