zaterdag 18 oktober 2014

Maak Hyperacusis zelf mee...


Stilte is een relatief begrip. Want wat de één als stil ervaart, is voor de ander geluid of pijn.

Natuurkunst © all rights reserved RB
Bij mij begon de Hyperacusis eind 2011 na het aanmeten van mijn laatste gehoorapparaten. Opeens was alles te luid en waren bepaalde geluiden zo pijnlijk, dat ik niet wist waar ik het zoeken moest. 
Toen de pijn (diepe oor- en hoofdpijn) continu werd, dag in, dag uit, heb ik op advies van de audicien en specialist van Oticon (leverancier gehoorapparaten) stilteweken ingelast. 2 weken lang geluidsbeschermers op mijn oren, geen tv, geen telefoon, alleen de natuur in om zoveel mogelijk stilte, rust en ontspanning te ervaren. De pijn verdween geleidelijk. En dan heel langzaam weer opbouwen, samen met de audioloog in 't Radboud om te kunnen horen met je gehoorapparaten. Aanpassingen zoeken en testen.Maar ook de angst voor pijn loslaten en uitvinden welke situaties wel gaan en vooral ook welke niet. Helaas is Hyperacusis een hele lastige tante gebleken, met haar valt niet te dealen. Ook al doe ik dat soms wel, maar tja dan krijg ik de rekening wel gepresenteerd.
Veel mensen hebben geen idee wat het is, daarom deze film 
(5 min.) bijgevoegd om jullie een gevoel te geven wat het is. Met dank aan de NVVS en Menno Hettinga.


Oorzaak: Een film  die vertelt waarom doof zijn soms beter lijkt.
https://www.youtube.com/watch?v=YI3jtb587L4  
Menno Hettinga maakte als afstudeerproject deze voorlichtingsfilm over hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). De film is voorzien van ondertiteling en een waarschuwing wanneer er scherpe geluiden te horen zijn. In OORzaak zijn de strubbelingen in het dagelijks leven van Jitske te zien. Zij heeft tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis en dat heeft grote gevolgen voor haar dagelijks leven. (NVVS kanaal op YouTube, Gepubliceerd op 5 jun. 2014)
Hyperacusis is overgevoeligheid voor bepaalde externe geluiden.
Mensen die dit hebben (naar schatting 3 procent van de Nederlandse bevolking) ervaren gewone geluiden als hinderlijk, irritant of zelfs pijnlijk. Wie overgevoelig is voor geluid kan het vele geluid niet onbewust filteren. Mensen die overgevoelig zijn voor geluid kunnen het dagelijks geluid als zeer hinderlijk ervaren. De ernst en mate van hyperacusis verschilt per persoon. Hyperacusis komt voor bij alle leeftijden, is meestal chronisch en gaat vaak gepaard met tinnitus (oorsuizen) en gehoorverlieshttp://www.nvvs.nl/nl-NL/Hyperacusis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten